zaterdag 31 maart 2012

Kaart Australië en Canberra, provincies, Tasmanië

Kaart Australië: CIA
Australië heet officieel het Gemenebest Australië. Het land in het werelddeel Oceanië telt 21.262.641 inwon4ers (2009). De hoofdstad is Canberra en de officiële taal is Engels.

Australië ligt ten zuiden van Indonesië, Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea en ten noordwesten van Nieuw-Zeeland.

Het land ligt aan de oostzijde aan de Grote Oceaan, de Koraalzee, Tasmanzee, en aan de overige drie zijden aan de Indische Oceaan.

Australië bestaat uit het Australische vasteland en een groot aantal eilanden in de Indische en Grote Oceaan. Het grootste eiland daarvan is Tasmanië.

Met een oppervlakte van 7 741 220 km² is Australië het zesde land ter wereld naar oppervlakte.

De Verenigde Naties rekenen Australië op statistische gronden tot de regio Australië en Nieuw-Zeeland. Dit is een van de vier regio's in het werelddeel Oceanië.

Klimaat
Australië heeft grotendeels een subtropisch klimaat. In het uiterste noorden is het klimaat tropisch of equatoriaal, evenals in het zuiden en Tasmanië, waar zoals in Nieuw-Zeeland de westelijke winden van gematigde breedte overheersen.

Australië ligt in de winter in de baan van de van west naar oost trekkende subtropische hogedrukgebieden. In de zomer trekken de subtropische maxima in hoofdzaak ten zuiden van Australië.

Hierdoor waait er de zuidoostpassaat waardoor het binnenland het hele jaar weinig neerslag ontvangt.

Aan de oostkust en een gedeelte van de zuidkust vallen zogenoemde stuwregens. In de zomer ligt in het noordelijke deel van Australië het equatoriale regengebied.

Steden Australië
Een aantal grote steden in Australië zijn naast de hoofdstad Canberra: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide, Gold Coast, Newcastle, Gosford, Wollongong. Hobart.

Kaart steden Australië: CIA