vrijdag 30 maart 2012

Kaart Nieuw-Zeeland en Wellington

Kaart Nieuw-Zeeland: CIA
Nieuw-Zeeland heet officieel het Dominion of New Zealand. Het is een land in het werelddeel Oceanië en telt 4.213.418 inwoners (2009). De hoofdstad is Wellington en de officiële talen van het land zijn Engels en Maori.

Nieuw-Zeeland ligt in het zuidwestelijke deel van de Grote Oceaan en ten zuidoosten van het land Australië.

Het land bestaat uit twee grote eilanden, Noordereiland en Zuidereiland en een aantal kleinere eilanden, waaronder Stewarteiland en de Chathameilanden.

Daarnaast kent het land overzeese gebieden die onder de jurisdictie van Nieuw-Zeeland vallen. Dit zijn de Tokelau-eilanden en de Ross Dependency in het Antarctisch gebied, en de zelfbesturende overzeese gebieden Cookeilanden en het eiland Niue.

De Verenigde Naties rekenen Nieuw-Zeeland op statistische gronden tot de regio Australië en Nieuw-Zeeland. Andere indelingen rekenen het land ook wel tot de regio Polynesië.

Klimaat
Nieuw-Zeeland kent als geheel een gematigd klimaat. Regen komt in alle jaargetijden voor.

Het klimaat in Nieuw-Zeeland wordt in belangrijke mate bepaald door een gordel van westenwinden, die hier dominant zijn.

Deze winden komen de flanken van de hoge bergketens tegen, behalve bij de Cookstraat tussen het Noord- en het Zuideiland, waardoor het zeegebied door een soort van schoorsteeneffect als uitermate stormachtig bekend staat.

Steden Nieuw-Zeeland
Naast de hoofdstad Wellington zijn een aantal andere steden in Nieuw Zeeland: Auckland, Waitakere, Manukau, North Shore, Hamilton, Tauranga, Palmerston North, Christchurch, Dunedin, Invercargill.

Kaart steden Nieuw-Zeeland: CIA